Datautbildning

Om man inte känner för eller har råd att satsa på en stor kandidat- eller magisterexamen på Uppsala Universitet kan man välja andra former av utbildning. Det finns en hel del läroinstitut i Uppsala som erbjuder kortare eller längre kurser där olika former av förkunskaper krävs. Om du är helt och hållet nybörjare på det här med data och IT så skall du satsa på en grundkurs. Det finns också en hel del fortsättningskurser att välja mellan och här kan det också vara intressant att titta in till Uppsala Universitet och se vilka kurser som anordnas där.

Läsa på distans

Det kan hända att man bor en bit från Uppsala och inte orkar fara in till de centrala delarna för att genomföra olika datakurser. De flesta kurser har normalt en eller flera träffar per vecka. Det är inte alltid det fungerar så bra att lämna familj och barn flera kvällar i veckan och det kan uppstå slitningar i relationerna. Det är då intressant att se vilka utbildningar i data och informationsteknik det finns på distans. Om utbildningen bedrivs på distans är det möjligt att sitta var som helst i Sverige och delta i kurser i till exempel Uppsala, Lund eller Stockholm. Man måste dock räkna med att det kan ingå några träffar då man måste delta fysiskt och i det läget är det lika bra att ha anmält sig till en kurs i Uppsala som går på distans.

Komvux Uppsala

Det finns en hel del skolor och utbildningsanordnare som erbjuder bra grund- och fortsättningskurser i Uppsala. Om man är lite äldre och gick i skolan då det inte ingick datautbildning i läroplanen kan man ta sig en titt på kursutbudet på Komvux. Här kan man hitta bra grundkurser där man lär sig att hantera datorn och arbeta med Word och Excel och liknande program. Man kan också delta i en utbildning där man kan få en inblick i Internet och hur man hittar information där. Detta kan vara en mycket bra start i lärandet och man får en inblick i den Internet-värld som nästan alla andra människor idag lever i. Därefter går man vidare med fördjupade studier om man känner för det.

Det finns en bra folder om Uppsala kommuns vuxenutbildningar här. om du har tillgång till Internet. Om du inte har det kan du kontakta kommunen på Centrum för Vuxnas Lärande som har kontor på Klostergatan 4 i Uppsala. Deras telefonnummer är 018-727 21 60. Här kan du få personlig rådgivning och hjälp och det kan vara bra om man är helt okunnig om det här med Internet och datorer och inte vet vad man skall starta med att läsa.