Datorutrustning

En av de viktigaste verktygen då man studerar är datorn, med den så jobbar man dagligen i sitt studerande. Man söker information och man skriver uppsatser och avhandlingar. Som student så är datorn idag ett måste för att kunna fullfölja sina studier.

Skydda din dator

MacBook Pro dator

När du börjar studerar så är det viktigt att du har en datorutrustning som är av god kvalité, se till att du är uppdaterad när det kommer till programvaror. Se även till att du har fullgott  skydd från trojaner och antivirus på din dator med ett bra antivirusprogram. Se också till att du får fullgod backup regelbundet på din de dokument som du jobbar med. Ingen vill förlora något som man suttit i dagar och jobbat med. Köp därför en extern hårddisk med backuplösning och se till att regelbundet ta backup på din dator. Var alltid noga med att göra backup, bättre att göra backup för ofta än ingen backup alls. Sköt om din dator så håller den länge, gör diskrensning och scandisk med jämna mellanrum så kommer den att jobba snabbare. Ladda inte hem onödiga programvaror som du aldrig använder, dessa tar bara upp onödig plats på din hårddisk. Fördelar med att sköta om sin dator är att i slutändan så sparar du en massa pengar, ju längre du slipper kosta på dig en ny dator desto bättre är det.

Extra utrustning

I många fall kan det vara bra att ha extra utrustning som till exempel extra laddare, en som du har hemma och en som kan ligga i din datorväska och alltid följa med dig dit du går. Många som studerar i på Universitet i Uppsala använder sig av Mac datorer då Apple ger riktigt bra rabatt om man handlar deras datorer. Som sagt, det händer att man springer i väg på morgonen och bara slänger ner sin laptop i datorväskan och glömmer laddaren, då kan det vara gott att finna en extra i väskan. Andra saker som kan vara bra att köpa extra är USB minnen och kanske en extra mus om man råkar glömma den hemma

Programvaror och licenser

Som student så finns det möjlighet till att handla program med studentlicens så kolla upp med ditt universitet eller högskola hur du ska göra och vilka vägar som finns att gå. Behöver du som student i Uppsala köpa programvara eller licenser för din dator kolla in deras Produktwebb för att göra dina inköp. I universitetes licensregister hittar du de programvaror som finns tillgängliga, be din kontaktperson för detta på din institution att beställa de licenser du behöver.