Uppsala – studentstaden

Uppsala betraktas traditionellt som en av Sveriges stora studentstäder. Bara Lund och Stockholm kan konkurrera med de närmare 23 000 studenter som studerar vid fakulteterna som tillhör det anrika Uppsala Universitet.

Om du skall studera i Uppsala så har du mycket att se fram emot. Du har bland annat tillgång till

  • 13 så kallade studentnationer och fyra studentkårer som erbjuder festligheter och aktiviteter för inskrivna studenter
  • en trevlig och vacker stadskärna med många mysiga gator och torg
  • många idrottsanläggningar och gym
  • en modern stad rik på kulturaktiviteter och nöjen
  • bra bibliotek och studiehallar, bland annat det anrika studentbiblioteket Carolina Rediviva

Uppsala Universitet är Nordens äldsta universitet, grundat år 1477. Universitetets forskning och undervisning rankas alltid bland de främsta i Sverige och i Europa inom de flesta ämnesdiscipliner. Om man räknar tidigare studenter, lärare eller forskare kan universitet titulera sig vinnare av nobelpriset hela 15 gånger.

På Uppsala Universitet finns en stark internationell tradition med många utbytesstudenter. Om man som student vill göra en utbytestermin i ett annat land finns samarbeten med några av världens främsta institutioner för högre utbildning och forskning.

Uppsala är studenternas stad. Den största studenttradtionen i Sverige – den så kallade studentmössan – kommer just från Uppsala. Under Valborgmässoafton den sista april äger den största studenthögtiden rum i Uppsala kallad just ”Sista april”. Den firas bland annat med grötfrukost, sillunch, mösspåtagning i Carolinabacken, Champagnegalopp, vårsång och mycket mer.