Varför Uppsala är den perfekta staden att bo i

Uppsala

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer och den verkliga huvudstaden fram till dess att Birger Jarl grundade Stockholm 1253. Infarten till Uppsala, vare sig man kommer från norr eller från söder är magnifik och man känner historiens vingslag.

Uppsala är en stad där gammalt blandas med nytt. De historiska delarna i centrum med Domkyrkan, Universitetet, Gustavianum, Trefaldighetskyrkan, Carolina Rediviva och Slottet är helt enastående i Sverige. En promenad mellan dessa byggnader tar inte mer än en kvart men är värda varenda sekund.

Uppsala är Sveriges fjärde kommun med närmare 200  000 invånare. Till Stockholm tar man sig på c:a en timme med bil eller tåg. Avståndet till Arlanda är drygt 30 km. Traditionellt är cykeln det vanligaste färdmedlet. Landskapet är i huvudsak platt, vilket gör cykeln mycket lämplig. Det innebär också att biltrafiken i centrum har kunnat begränsas.

Sedan några år tillbaka finns ett förnämligt kulturcentrum som inte minst häbärgerar Uppsalas rika musikliv.

Till Uppsalas traditionella attribut hör givetvis också studentlivet. Det medför en atmosfär av ungdom och bildning som skapar en trivsam stämning i staden.

Slutligen ska vi inte glömma Fyrisån som rinner rakt igenom de centrala delarna och som bidrar till att göra Uppsala till den perfekta staden att bo i.